5 Tipů na zdravé hubnutí

image0_15 Tipů na zdravé hubnutí 

Trápí Vás váha, tvar vaší postavy, nebo jenom chcete vylepšit vaší fyzickou kondici a zlepšit vaší životosprávu? Je tedy potřeba dávat si pozor na to, jakými kroky těchto cílů chcete dosáhnout. Způsobů totiž existuje mnoho, ale ne všechny se slučují se zdravým životním stylem. Cílem by také mělo být dlouhodobé udržení naší vysněné váhy a životního stylu a vyhnutí se tzv. “jojo efektu”. Jak se dát na správnou cestu a postupnými kroky jít zdravě za svým cílem, si povíme v tomto článku.

 

TIP č. 1 - Pitný režim, alfa omega hubnutí

Začněme tím základním - správný pitný režim. Zapomeňte na přeslazené limonády, džusy apod. Zaměřte se pouze a jenom na tři nápoje - vodu, kávu a čaj. Ale pozor - káva s mlékem nebo dokonce s cukrem už se do této kategorie počítat také nemůže. Naopak čistá černá káva ničemu nevadí. To stejné platí u čajů. Zbytečně do nich nepřidávejte cukr. Věřte, že si časem nejen zvyknete, ale tyto nápoje vám začnou i více chutnat. A čím je ideální začít den? Osvědčená je sklenice vody s trochou citronu a zelený čaj, který pomáhá nastartovat váš metabolismus. Tady ale pozor, zelený čaj je zároveň náročný pro žlučník a tak není dobré jej pít úplně nalačno. Když si ho budete popíjet během snídaně nebo po, je to ideální. Pokud budete mít problém s konzumací zeleného čaje, jako nápoje, můžete vyzkoušet zelený čaj v tabletách. Jednou z mnoha výhod dodržování pravidelného pitného režimu je i menší hlad a není tedy tak jednoduché uchýlit se k pojídání něčeho nezdravého.

voda

TIP č. 2 - Jezte častěji

Ptáte se, proč se raději najíst častěji a méně? Důvodů je více, jedním z nich je lepší fungování metabolismu, vaše tělo tedy lépe spaluje. Praktickým důvodem pro vás je také neustálý pocit zaplnění. Když budete jíst pravidelně a menší porce, nebudete mít hlad a nestane se Vám, že se cestou např. z práce zastavíte ve fast foodu, protože vám kručí v břiše. A kolikrát denně jíst? Různí fitness poradci uvádějí různé informace, my doporučujeme začít na pěti jídlech denně a eventuálně si počet upravit. Třeba v létě, kdy obecně nemáme takový hlad a spíš více pijeme, mohou stačit i 4 porce denně. Uvidíte sami.

TIP č. 3 - Pravidelná chůze

Nevěřili byste, kolik kalorií lze spálit obyčejnou chůzí. Jestliže se z nějakého důvodu bojíte posiloven, nebo se Vám nechce běhat, choďte. Stačí cestou do práce a z práce vystoupit o dvě zastávky dříve, nebo po práci chodit s přáteli na delší procházky, nabízet se jim s pomocí při venčení psů a tak dále. Možností je denně mnoho. Kromě pozitivního dopadu na vaše hubnutí a fyzické zdraví to bude mít pozitivní dopad i na vaší psychiku. 

TIP č. 4 - Naučte se mlsat zdravě

Jste také posedlí večerním mlsáním u televize? Chápu, máme to stejně. Právě se ale snažíme něco udělat se svojí postavou a nechceme celodenní snažení degradovat večerním pojídáním brambůrků nebo bonbónů. Dokonce ani ovoce ve večerních hodinách není úplně ideální. Co tedy “mlsat”? Zeleninu, nebo třeba slunečnicová semínka. Doporučujeme pořídit ty neloupané. Zabaví vás na delší dobu a nesníte jich tedy tolik. Samozřejmě se vyhněte těm soleným, kupujte obyčejné. Vybrat si také můžete z různých pochoutek na e-shopu, které určitě Vaši snahu hubnout nějak radikálně nenaruší.

slunečnicová semínka

TIP č. 5 - cvičení velkých svalů

Je to jednoduché - čím větší sval, tím více vydané energie a tím více spálených kalorií. Proto zapojujte do svých tréninků v posilovně i nepopulární cvičení nohou. Neznamená to však, že máte posilovat jenom je. A pamatujte - svaly zvýší spotřebu kalorií v klidovém režimu.

Na závěr

Jak vidíte, hubnutí a zlepšení vaší životosprávy není žádná věda. Záleží na správně nastavených hodnotách a držet se těchto základních pravidel. Časem půjdete přirozeně více a více do hloubky. Pokud řešíte, že nedokážete dlouho vydržet se cvičením, koukněte na článek jak začít cvičit a vydržet. Pro nováčky ve světě fitness a doplňků stravy doporučujeme i článek suplementy pro začátečníky.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.