Suplementy pro začátečníky

Suplementy pro začátečníky

Ve světě doplňků stravy existuje spousta suplementů a při výběru může být náročné se rozhodnout, které doplňky budou ty správné. Obecně platí, že základ úspěchu je správně vyvážená strava dobře sestavený trénink a pokud nejsou srovnané tyto dvě záležitosti, nikdy z doplňků stravy není možné získat maximum. V případě, že máte jídlo s tréninkem vyřešené a cítíte, že chcete z vašich tréninků a výsledků z tréninků dostat více, je čas na suplementaci. 

Společně se nyní podíváme na nejlepší suplementy pro začátečníky, kteří to se svým tréninkem myslí vážně a věří v dosažení lepších výsledků. 

 

  • Multivitamín 

 

Mnoho sportovců, kteří ještě nemají příliš zkušeností se suplementací, ve většině případů začíná jako první řešit jakou značku proteinu si pořídí, jestli je lepší syrovátkový koncentrát nebo izolát a jestli brát BCAA před tréninkem nebo i před snídaní. Začínající sportovci si neuvědomují, že by měli začít tím nejdůležitějším, a to právě kvalitním multivitamínem a multiminerálem. Na první pohled je jasné, že multivitamíny a minerály mohou mít u začínajících sportovců menší pozornost než něco, o čem se říká, že z toho rostou svaly, hubne, lépe regeneruje atd. 

Důležité je si uvědomit, že aktivní sportovec vystavuje své tělo většímu zápřahu, než někdo kdo občas běží za autobusem, a tak je přirozené, že je potřeba tělu dodávat dostatečné vitamíny, aby mohlo fungovat v zápřahu. 

Vitamíny a minerály nám pomáhají nejen s imunitou, ale jsou také přínosem pro další lidské funkce jako podpora pro lepší fungování mozku, odolnost vůči stresu, lepší trávení a mnoho dalšího. 

Při výběru správného multivitamínu je důležité neřešit pouze cenu, ale také na kvalitu. Dostali jste se do fáze, kdy víte, že jsou vitamíny nezbytným doplňkem, tak toho využijte a dopřejte tělu kvalitní podporu. 

Multivitamin MineralVit Extra

 

  • Syrovátkový protein 

 

Není tajemstvím, že lidské svaly potřebují pro růst dostatečný příjem bílkovin a také to, že ideálním zdrojem bílkovin je maso a jiné živočišné produkty. Ovšem mít přesně vyvážený příjem bílkovin ze živočišných, nebo rostlinných produktů je někdy velice náročné, ba dokonce nemožné. 

Syrovátkový protein je kompletní zdroj bílkovin, který obsahuje všech 9 esenciálních aminokyselin. Proteinem je možné nahradit jídlo, ale nejvíce oblíbený čas pro užívání proteinu je po sportovním výkonu, neboť po výkonu je tělo vyčerpané a rychle potřebuje doplnit bílkoviny. Právě v tuto chvíli je ideální volbou syrovátkový protein, který vyniká především rychlou vstřebatelností a během chvilky dokáže poničeným svalům po tréninku dodat bílkoviny a správné aminokyseliny pro regenerace svalové tkáně. 

Mnoho lidí se obává, že syrovátkový protein jim způsobí enormní nárůst svalů, nebo že je to něco podobného jako brát steroidy, ale je to pouze výrobek z mléka obohacený o látky pro nutriční obsah a chutnější příchuť. 

 

  • BCAA

 

BCAA jsou esenciální aminokyseliny bílkovin, které jsou obsaženy v potravě a jsou považovány za jeden z nejefektivnějších doplňků pro sportovce. BCAA jsou vhodná pro sportovce všech disciplín, neboť jejich funkce je doplňovat tělu zdroj energie, který zabrání, aby si tělo bralo energii ze svalů

BCAA jsou složené z esenciálních aminokyselin s rozvětveným řetězcem, které si tělo nedokáže vyrobit. Nejzásadnější aminokyseliny jsou L-leucin, L-isoleucin a L-valin a pro maximální účinnost je potřeba, aby BCAA splňovala poměr 2 L-Leucin : 1 L-Isoleucin : 1 L-Valin (2:1:1), neboť L-leucin tělo využívá ze všech nejvíce. 

Při užívání BCAA se nemusíte omezovat na čas před tréninkem, kdy BCAA budou sloužit jako ochrana svalů a po tréninku, kdy pomohou s regenerací.. Je možné je užívat během celého dne. 


BCAA Recovery Complex

 

  • Kreatin

 

Kreatin je pravděpodobně nejvíce studovaným a osvědčeným doplňkem v historii. Kreatin je látka, která je obsažena v lidském těle a je přirozená pro lidský organismus. Kreatin je v nejvyšší míře obsažen v hovězím mase, ale je možné ho čerpat z masa vepřového nebo mořských plodů a ryb. 

Kreatin jako suplement je doporučen z důvodu stálého a dostatečného příjmu této látky, která zvyšuje zásobu kreatinfosfátu, díky kterému máme můžeme dosáhnout lepších výsledků při trénincích typu HIIT (Vysoce intenzivní intervalový trénink) a je prokázáno, že suplementace kreatinu přináší větší silový růst a maximální sílu pro těžká opakování. 

Jelikož je kreatin přirozeně obsažen v potravinách, je jeho suplementace možná téměř pro všechny. Ovšem nejvíce tento suplement využijí především kulturisté, zápasníci a bojovníci v bojových sportech a sportovci, kteří během výkonu potřebují zvýšit intenzivní výkon jako běžci, veslaři a cyklisté. 

 

Pokud se suplementací začínáte, určitě byste se měli nejprve ujistit, že je váš jídelníček sestavený správně a dokážete ze suplementů vytěžit maximum. Pokud zvládnete skloubit správně sestavený jídelníček, vhodnou suplementaci a kvalitní trénink, výsledky se jistě dříve nebo později dostaví. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.