Enzymy, probiotika, vláknina

Jedná se o je jednoduché či složené bílkoviny s katalických efektem. Určují především rychlost trávení. Trávicí enzymy jsou vhodné pro sportovce, kteří chtějí využít efekt na maximum, zároveň pomáhají, aby se sportovci při větší příjmu potravy necítili unaveně či plní.

Známé účinné trávicí enzymy jsou amylázy (škroby, sacharidy), proteázy (trávicí bílkovina,  lipázy ( tuky), laktázy a celulázy pomáhají rozkládat celulózu a laktózu). Enzymy naleznete v různých proteinových nápojích a instantních kaších.

Enzymy dělíme na:

Jednoduché – obsahují jen bílkovinnou část (např. hydrolázy – pepsin, trypsin, ribonukleáza).

Složené – kromě bílkovinné části (tzv. apoenzym, sám o sobě je neúčinný) obsahují i nebílkovinnou část – tzv. kofaktor. Kofaktor společně s apoenzymem tvoří aktivní molekulu enzymu, tzv. holoenzym.

 Výhody enzymů:

  • Podporují trávení tuků, sacharidů a bílkovin
  • Zlepšují využitelnost živin
  • Vhodné především pro silové sportovce
  • Zlepšují vstřebatelnost potravy a živin
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.