Vláčný cuketový perník ve veganské verzi
Ačkoliv, jak již název napovídá, je tento recept veganský, není rozhodně jen pro osoby s tímto životním stylem. Pochutná si na něm opravdu každý. Moučník rozhodně nepatří mezi "suché" buchty, je krásně vláčný a po odležení v lednici je ještě chutnější. A to ani nemluvím o tom, jak snadná je jeho příprava a ze základních surovin, které máte doma.
Suroviny na 6-8 porcí
* střední cuketa (cca 270 g)
* 50 g rýžové mouky
* 50 g jemných ovesných vloček
* 150 ml mandlového mléka (lze nahradit jiným rostlinným, případně klasickým)
* 10 g kakaa
* 1 vrchovatá lžička perníkového koření
* 1 vrchovatá lžička skořice
* 1/2 balíčku kypřícího prášku
* 25 g erythritolu (případně jiné sladidlo dle typu stravování)
* 8 kapek vanilkové esence (lze vynechat)
* na ozdobení 50 g vysokoprocentní čokolády, lžička kokosového oleje a strouhaný kokos
* na vymazání a vysypání formy kokosový olej a strouhaný kokos
Postup:
1. Troubu předehřejeme na 170°C.
2. Cuketu nastrouháme na jemno.
3. Smícháme všechny suroviny.
4. Připravíme si formu, kterou vymažeme olejem a vysypeme kokosem. Použila jsem formu 25x15 cm. Pokud chcete mít moučník raději vyšší, použijte menší rozměr nádoby. Těsto nalijeme a rovnoměrně rozprostřeme.
5. Do předem vyhřáté trouby dáme péct na 40 minut. Nemusíte se bát té doby pečení, díky cuketě nebude perník vysušený.
6. Po upečení necháme vychladnout. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu - nalámeme na kousky čokoládu, přidáme lžičku oleje a ve vodní lázni nebo jen hrnci za stálého míchání rozpustíme. Nalijeme na perník a posypeme připraveným strouhaným kokosem.
7. Dáme ztuhnout do lednice (stačí na 10-15 minut, jen aby ztuhla poleva) a poté můžeme krájet a servírovat.
8. Uchováváme v uzavřené nádobě v lednici.
Přejeme dobrou chuť!
TIP:
1. Pokud chcete moučník doplnit o bílkoviny, přidejte odměrku proteinu, uberte ale 30 g z mouky.
2. Rýžovou mouku lze nahradit případně jinou (ovesnými vločkami, špaldovou).
3. Upečený perník ještě před politím čokoládou překrojíme přesně napůl a jednu polovinu pomažeme marmeládou nebo rozvařeným ovocem a přiklopíme druhou částí. Teprve teď zdobíme polevou.
4. Místo kokosu posypat oblíbenými nasekanými oříšky nebo lyofilizovaným ovocem.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.