Hruškový koláč z křehkého těsta

Protože je právě sezóna hrušek, byla by škoda tohle chutné ovoce nezařadit nejen do svého jídelníčku ale také do nějakého sladkého receptu. Proto jsme pro vás připravili hruškový koláč, který má základ z křehkého těsta a náplň je "hruškový" tvaroh, který ozdobíme jak jinak než hruškami a voňavou skořicí. Proteiny nabitý koláč vás zasytí a potěší vaše chuťové buňky sladkou chutí i přesto, že cukr v receptu nenajdete. A že jde křehké těsto i bez másla a klasické bílé mouky? O tom vás náš koláč po prvním zakousnutí přesvědčí. Příprava není nijak složitá, s těstem se dobře pracuje a tak to zvládne opravdu každý. 

IMG_3796

Suroviny pro formu o průměru 29 cm

Korpus:

* 2 vejce
* 50 ml mandlového mléka
* 50 g kokosového oleje
* 200 g rýžové mouky
* 30 g vanilkového proteinu
* 50 g mandlové mouky 
* 50 g ovesných vloček
* špetka soli

Náplň:

* 250 g tvarohu
* 3 zralé hrušky (cca 230 g)
* 1 lžička skořice
* 15 g vanilkového proteinu
* 1 vejce

Na ozdobení:

* 2 hrušky
* skořice na posypání

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C. 

2. V míse smícháme nejdříve tekuté suroviny (vejce, mléko a kokosový olej). Vše musí být pokojové teploty, aby vám olej při míchání neztuhl.

3. Nyní přidáme do směsi zbylé suché suroviny na základ. Vypracujeme hladké nelepivé těsto. Pokud by stále hodně lepilo, přidejte trochu mandlové nebo rýžové mouky. 

IMG_3751

4. Buď do nepřilnavé nebo do vymazané kokosovým olejem a vysypané rýžovou moukou formy dáme těsto a rukami namačkáme po celé ploše a po stranách vytvarujeme okraje. Propícháme vidličkou a pečeme 10-12 minut. 

5. Mezitím si připravíme náplň. Do mixéru dáme na kostičky nakrájené hrušky, tvaroh, vejce, skořici a protein a rozmixujeme do hladké směsi. 

IMG_3767

6. Pokud se vám korpus uprostřed zvedl - pouze vytlačte vzduch. Na předpečený základ nalijeme připravenou hruškovo-tvarohovou náplň a dáme péct na dalších 10 minut při 180°C. Tvarohovou náplň pečeme chvíli proto, aby hrušky na ozdobení nespadly na dno ale zůstaly nahoře.

7. Hrušky si nakrájíme na tenké plátky (klidně kostičky, nastrouhat, ...). Po 10 minutách vytáhneme z trouby koláč, naskládáme ovoce a poprášíme skořicí. 

IMG_3780

8. Dáme naposledy do trouby péct na 180°C na 35-40 minut. 

9. Po vychlazení skladujeme v lednici. Po odležení na druhý den je ještě lepší. 

IMG_3842

Přejeme dobrou chuť!

TIP:

1. Protein můžete nahradit pudinkovým práškem ve stejném množství. 

2. Mandlové mléko lze vyměnit za klasické nebo jiné rostlinné.

 

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.