Slevy na oříšky, másla a lyofilizované ovoce celý měsíc -->NAKUPOVAT!

DIETY POD LUPOU: VEGETARIÁNSTVÍ, JEHO BENEFITY A NA CO SI DÁT POZOR

Vegetariánství je jedna z nejstarších diet a stále se těší velké popularitě. Sedne i kulturistům. Vegetariáni mají často pestrý jídelníček, bát se nemusí ani nedostatku živit. Odborníci se shodují na početné řadě benefitů. Více v dnešním článku. 

Obrázek15454

1) Proč se stát vegetariánem ještě dnes

Zájem o vegetariánství stále roste. Bez masa (ryby, skot, drůbež) žije už 18 % [1] lidské populace. Zcela bez živočišných produktů (veganství) žije zhruba 1 %, a i tato skupina se rychle rozrůstá [2].

Důvody jsou často etické a enviromentální. Chov zvířat pro maso je brutální. Skot na volných pastvinách navíc emituje tolik plynu, že přispívá ke globálnímu oteplování. Alarmující je i spotřeba vody a krmiva [3].

Dobře naplánovaná dieta vám zajistí všechny potřebné živiny a zvyšuje kvalitu jídelníčku. Vegetariánství s sebou nese i zdravotní benefity.

 

2) Vegetariánství pomáhá při redukci váhy

Chcete zhubnout? Vegetariánům to jde nejlépe.

Podle přehledu dvanácti studií vegetariáni zhubnout během dvou měsíců až pětkrát více, než běžná populace [4]. V jedné studií vegetariánství v redukci váhy předčilo i běžné nízko kalorické diety [5].

Zároveň, podle studie na 61 tisících lidech mají vegetariáni oproti omnivorům i obecně nižší BMI.

 

3) Vegetariánská dieta může snižovat riziko rakoviny

Některé studie vegetariánství spojují s nižším rizikem rakoviny prsu [6], střev [7] a žaludku [8]. Nicméně, vědci jevu ještě pořádně nerozumí, a objevily se i práce, které vztah nenašly [9].

Na efektu se pravděpodobně podílí snadná stravitelnost vegetariánské stravy, i její bohatost na antioxidanty, vitamíny a minerály [10].

 

4) Předchází cukrovce

Složení vegetariánské diety pomáhá dlouhodobě stabilizovat krevní cukr [11]. Efekt je znát i u lidí diagnostikovaných s diabetem druhého typu [12]. Podle studie provedené na téměř třech tisících účastníků snižuje přechod na vegetariánskou stravu riziko vzniku cukrovky o 53 % [13].

 

5) Podporuje zdravé srdce

Vegetariánství redukuje všechny rizikové faktory onemocnění srdce. Signifikantně snižuje hladinu triglyceridů [14] i špatného LDL cholesterolu [15]. Podle velké metaanalýzy spraví i vysoký krevní tlak [16].

 

6) Rizika Vegetariánství: na co si dát pozor

Maso a ostatní pokrmy živočišného původu (mléčné výrobky, vajíčka atp.) obsahují cenné nutrienty, jako je omega 3, zinek, selen, železo nebo vitamíny B12 a D [17]. Jejich vysazením riskujete výživový deficit.

Nicméně, správně nastavená vegetariánská/veganská dieta obsahuje všechny látky, které tělo potřebuje ke zdravému životu. Pokud tedy jíte skutečně pestře a poctivě, bát se nemusíte. Jistotou je pak přijímat zmíněné vitamíny a minerály v podobě doplňků stravy.

Navíc, vegetariáni mají často lepší skladbu jídelníčku a výživu, než běžná populace [18].

 

7) Co jíst jako vegetarián?

Vyvážená vegetariánská strava obsahuje bohatý mix ovoce, zeleniny, obilnin, semínek a oříšků. Díky tomu pokrývá veškerý nutný příjem cukrů, proteinů i zdravých tuků.

Základem jsou:

  • Jablka, banány, pomeranče, melouny… na co máte zrovna chuť.
  • Kořenová a listová zelenina, zde se opět meze nekladou.
  • Připlaťte si za celozrnné, ať se zbytečně nepřipravujete o živiny. Vhodné jsou i druhy bez lepku (quinoa, rýže).
  • Luštěniny. Klasikou jsou fazole, čočka, cizrna. Někdy se hůř tráví, hodně záleží na způsobu přípravy.
  • Oříšky. Mandle, para, arašídy… vyberte si to svoje.
  • Zdravé tuky v podobě avokáda a olivového/řepkového oleje.
  • Proteiny z vajec a mléčných výrobků, pokud jste vegan tak převážně ze sóji (tofu, tempeh) a spiruliny. Skvělé jsou i veganské proteiny, dělané většinou z fazolí nebo hrášku.

 

Zdroje:

1) (PDF) An Estimate of the Number of Vegetarians in the World (researchgate.net)

2) how many vegans are in the world - Hledat Googlem

3) (PDF) Production, Management, and Environment Symposium: Environmental footprint of livestock production – Greenhouse gas emissions and climate change (researchgate.net)

4) Vegetarian Diets and Weight Reduction: a Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials - PubMed (nih.gov)

5) The Effect of a Vegetarian vs Conventional Hypocaloric Diabetic Diet on Thigh Adipose Tissue Distribution in Subjects with Type 2 Diabetes: A Randomized Study - PubMed (nih.gov)

6) Is vegetarian diet associated with a lower risk of breast cancer in Taiwanese women? (nih.gov)

7) Vegetarian dietary patterns and the risk of colorectal cancers - PubMed (nih.gov)

8) Cancer in British vegetarians: updated analyses of 4998 incident cancers in a cohort of 32,491 meat eaters, 8612 fish eaters, 18,298 vegetarians, and 2246 vegans (nih.gov)

9) Lifelong vegetarianism and breast cancer risk: a large multicentre case control study in India (nih.gov)

10) What is a Plant-Based Diet? | The Healthiest Diet for Digestion (dhcoftx.com)

11) 14 Easy Ways to Lower Blood Sugar Levels Naturally (healthline.com)].

12) Vegetarian diets and glycemic control in diabetes: a systematic review and meta-analysis (nih.gov)

13) Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study (nih.gov)

14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17364116/

15) Low-Calorie Vegetarian Versus Mediterranean Diets for Reducing Body Weight and Improving Cardiovascular Risk Profile: CARDIVEG Study (Cardiovascular Prevention With Vegetarian Diet) - PubMed (nih.gov)

16) Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis - PubMed (nih.gov)

17) Meat nutritional composition and nutritive role in the human diet - PubMed (nih.gov)

18) Comparison of Nutritional Quality of the Vegan, Vegetarian, Semi-Vegetarian, Pesco-Vegetarian and Omnivorous Diet (nih.gov)

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení