Blíží se podzim, podpořte svoji imunitu

Poslední prázdninový den je již za námi a září se nám představilo v plné parádě sychravým a deštivým počasím. I když se má ještě na pár dnů oteplit, první podzimní dny jsou již brzy tady. A proto je důležité, pokud jste ještě nezačali, podpořit svůj imunitní systém. Jak nastartovat imunitu a čemu se vyvarovat, jsme pro vás shrnuli v následujícím článku.

 

Pro dostatečnou odolnost organismu je důležité nejen dodávání vitamínů a živin, ale také jak se o sebe staráme. Váš imunitní systém negativně ovlivňují tyto faktory:

  1. Nedostatek spánku, únava
  2. Stres
  3. Alkohol a kouření
  4. Špatné stravování
  5. Nedostatek vitamínů a minerálů
  6. Nedostatečný příjem tekutin

fast-food-on-a-sofa-table-PRV8NA3 (1)

6 tipů, jak posílit organizmus

 

1. Zdravá strava – upravte svůj jídelníček, vynechejte tzv. „zánětlivé“ potraviny, jako jsou například sladkosti, přemíra pečiva, slazené limonády, fast food a zařaďte více zeleniny a ovoce. Například brokolice obsahuje dvojnásobné množství vitamínu C než pomeranč nebo citron. Snažte se jíst pestře, nevynechávejte ani zdraví prospěšné tuky – ořechy a semínka, lososa, avokádo nebo kvalitní oleje. Zařaďte i potraviny, které nastartují vaši odolnost. Jsou to například vývary, česnek, zázvor, špenát nebo již zmíněná brokolice. Snažte se vyvarovat i drastickým dietám, díky nimž přichází tělo o spoustu živin.

unhealthy-vs-healthy-food-SAL2WT8

2. Odpočinek a spánek – s podzimní plískanicemi přichází i zvýšená únava. Nepřebíjejte svůj nedostatek odpočinku kofeinem, ale zkuste raději jít večer dříve spát. O důležitosti spánku jsme psali již v článku tipy pro lepší spánek. Co jej ovlivňuje a jak ho zlepšit, kde je vše shrnuto včetně spánkové hygieny.

3. Snažte se omezit alkohol a kouření – alkohol a kouření nepříznivě ovlivňují celý organizmus a to včetně imunity. Snažte se tedy alespoň snížit počet cigaret a alkohol požívat jen příležitostně.

4. Cvičení – nejenom že vás bude pravidelné cvičení udržovat v kondici, ale pomůže vám i uvolnit se od stresu a lépe spát. Zařaďte tedy cvičení, pokud to tak dosud není, do svého režimu. Změnu pocítíte s přívalem endorfinů okamžitě a pokud vytrváte, věřte, že se bez pravidelného pohybu již brzy neobejdete. 

5. Saunování a otužování – saunování přináší řadu benefitů pro zdraví. Posílí váš organizmus, uvolní vás od stresu, podpoří vaši regeneraci, prokrví kůži a pomůže vám zbavit se toxinů. O otužování a jeho účincích najdete veškeré informace v našem článku studenou sprchou ku zdraví.

6. Doplňte vitamíny a minerály – i když upravíte vaše stravování, nemusí vám množství vitamínů z potravy stačit. Například lidé s chronickým onemocněním, kuřáci nebo senioři potřebují vitamínu C až dvojnásobné množství, než zdravý jedinec. Proto je vhodné doplnit spektrum vitamínů a minerálů i pomocí potravinových doplňků. Nejjednodušší je užívat multivitaminy, díky kterým doplníte zásoby v jedné kapsli. Také se zaměřte na hořčík. A rozhodně nezapomínejte na vitamín C, protože ten se významně podílí nejen na imunitě ale i na celkovém chodu našeho těla. A nesmíme zapomenout na Omega 3, pokud máte i nedostatečný příjem ryb.

 

vitamin-capsules-vitamin-c-pills-NXL8RFX_1

U nás seženete nejenom fitness produkty, ale i výběr vitamínových i minerálních doplňků. Najdete u nás hořčík, vitamín C, Macu, kombinace minerálů a vitamínů v jedné kapsli... A ke každé objednávce nad 300,- vám balení vitamínu C dáme jako dárek zdarma.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.