Tvarohový mazanec s proteinem

Velikonoční svátky jsou již tady a proto se bude jistě hodit recept na mazanec. Spousta z nás má tohle voňavé pečivo v oblibě, ale možná se mu vyhýbá kvůli klasické mouce, cukru a spoustě kalorií, které obsahuje. Zkuste to tentokrát jinak a pojďte si bez výčitek upéct náš fitness mazanec s tvarohem a proteinem, který je navíc bez kynutí. Díky použitému proteinu získá příjemnou chuť vanilky a není potřeba příliš doslazovat. Recept je jednoduchý a zvládne ho opravdu každý. 

IMG_5232

Suroviny na 6-8 porcí

Těsto:
* 200 g ovesných vloček
* 250 g špaldové mouky
* 150 g tvarohu z vaničky (použila jsem polotučný, můžete i nízkotučný)
* 1 sáček kypřícího prášku
* 10 g stévie (sladidlo dle typu stravování)
* 1 ks vejce
* 50 ml mléka (použila jsem mandlové, můžete vyměnit za polotučné)
* 20 g kokosového oleje

* 1 a 1/2 lžičky citronové kůry
* 1 odměrka vanilkového proteinu Chevron
* 25 g rozinek (lze nahradit brusinkami)

Na ozdobení:
* 1 vejce na potření + mandlové plátky na posypání

Pomocníci v kuchyni:
* pečící papír, plech, mixér

hoovo

Postup

1. Troubu předehřejeme na 180°C.

2. Ovesné vločky dáme do mixéru a rozemeleme na jemnou mouku.

3. Nejdříve smícháme všechny "mokré" suroviny (tvaroh, vejce, mléko, citronová kůra, rozinky, kokosový olej) a spojíme je do hladkého těsta.

4. Do směsi přidáme mouku z ovesných vloček, poté protein a sladidlo, a nakonec špaldovou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Všechny
     suroviny zpracujeme do nelepivého těsta.

5. Rukama vytvoříme bochánek a ten necháme 15 minut odpočívat. 

6. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Můžete nahoře nožem udělat křížek, aby vám během pečení nepraskl. Mě se
     popraskaný vzhled líbí, proto není nakrojený.

IMG_4937

7. Pečeme v předem vyhřáté troubě 30-40 minut a průběžně mazanec hlídáme. Po upečení píchněte špejlí nebo párátkem doprostřed mazance,
     pokud se těsto nepřilepí, je dobře upečen.

8. Mazanec krájejte až po vychladnutí.

9. Skladujte v uzavřené nádobě v chladu. Před konzumací můžete krátce nahřát v mikrovlnné troubě.

10. Podávejte dle chuti s marmeládou, máslem, ořechovým máslem, nebo jen tak...

Dobrou chuť! 

IMG_4987

TIP:

1. Nemáte-li v oblibě špaldovou mouku pro její typickou chuť, můžete nahradit jinou.

2. Pokud máte doma suché droždí a v mazanci by vám chyběla ta typická "drožďová" chuť, můžete jím nahradit kypřící prášek. Postup bude
     stejný, pouze necháte pod utěrkou na teplém místě alespoň 30 minut mazanec odpočívat.

3. Rozinky si můžete na pár hodin (ideálně přes noc) naložit do rumu.

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty

4. K vaření jsme použili náš produkt 100% Whey Pure Effect - Krémová vanilka. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.