Nejčastější mýty ve světě fitness

Jistě jste se s tím již setkali a to ani nemusíte držet dietu, být vrcholový sportovec nebo se zajímat o cvičení a zdravý životní styl. Mýty, kterým bohužel spousta z nás stále věří. Které to jsou a nedopouštíte se nějakého omylu i vy? To se dočtete v našem článku.

 

1. Cvičením určité partie se hubne jen dané místo

Ano, tak tohle by byl sen a ruku na srdce, komu by se nelíbilo zhubnout jen na některých partiích? Takto to ale bohužel nefunguje. Pokud cvičíme pravou rukou, hubne i ta levá nebo třeba lýtko. Zaměřit se každý den pouze na sedy-lehy za vidinou zhubnutí břicha, je tedy zbytečné. Chce to zapojit komplexní trénink a změnit stravování.

caucasian-female-model-in-blue-jeans-with-tape-mea-CTRPRFP (1)

 

2. Pokud ženy zvedají velké váhy, budou vypadat jako chlap

Opět další omyl, který velmi často vyslovují ženy, které vlastně ani s činkami nikdy necvičily nebo možná vůbec pořádně necvičily. Nabrat svalovou hmotu totiž, jak jistě víte, není vůbec jednoduché. Pokud bude žena zvedat velké váhy, nezíská postavu jako muž. Naopak, pomocí takové sportovní zátěže může krásně formovat své tělo.

3. Snídaně je nejdůležitější jídlo dne

Podle nutričních poradců a dietologů, je snídaně nejdůležitější jídlo dne a nesmíte jej v žádném případě vynechávat. Také koluje informace, že kdo nesnídá nezhubne ale naopak bude přibírat. Tak to ale opravdu není. Každému člověku vyhovuje něco jiného. Někdo si nedokáže představit fungovat bez pořádné snídaně chvíli po probuzení, jiní zase jí své první jídlo dne až po několika hodinách. Oba přístupy jsou správné, pokud danému jedinci prospívají. Nyní je trendem přerušovaný půst, kdy se střídá fáze jídla a půstu. Časy jsou různé, například 10:14, 8:16, 6:18 a vždy je snaha být déle bez jídla a kratší čas mít fázi jezení. Střídání fáze půstu a jídla vede u některých lidí také velmi dobře ke snížení hmotnosti.

bowl-of-corn-flakes-and-milk-isolated-on-white-PSFHCP7

4. Pokud konzumujete vajíčka, měli byste vyhazovat žloutky, jsou nezdravé

Co se stane, pokud budete jíst vejce každý den? Odpověď je jednoduchá - nic špatného se nestane. Prostě budete jíst vejce. Jistě znáte mýty o tom, že počet snězených vajíček by měl být maximálně určitý počet za týden nebo den, že zvyšují "špatný" cholesterol, žloutky vyhazovat apod. A ano, žloutek sice obsahuje dávku nasycených tuků, ale největší obsah těchto tuků tvoří právě ty mono-nenasycené, tedy zdravé tuky, které můžeme najít i v ořeších nebo olivovém oleji.

 5. Po 17:00 už nejezte sacharidy, budete přibírat

Pravdou je, že sacharidy prostě a jednoduše neví, kolik je zrovna hodin. Jak jsme již několikrát psali v našich článcích, o hubnutí rozhoduje kalorický deficit a o přibírání kalorický nadbytek. Takže není důležité kdy to sníte, ale kolik toho za celý den sníte a kolik samozřejmě spálíte kalorií.

fdfd

6. Pokud chci zhubnout, musím dělat jen kardio a to často

O tom, že při aerobním cvičení se spaluje hodně kalorií a tak se i zvyšuje náš energetický výdej, není pochyb. Navíc nám kardio pomáhá podporovat a udržovat zdraví srdce, plic a cév. Ale všeho moc škodí a tak je dobré střídat kardio se silovým tréninkem, při kterém se budují svaly a zároveň snižuje tuková zásoba. Díky silovému tréninku v kombinaci se stravou a spánkem můžete velmi dobře nastartovat svůj metabolismus, kdy tělo bude hubnout i když vy budete v klidu.

7. Pokud chcete mít svaly, musíte pít proteinový nápoj

Bez bílkovin se naše tělo rozhodně neobejde. Ať už jste ve fázi nabírání svalové hmoty nebo hubnutí, proteiny je potřeba si hlídat. Přijímáme je z rostlinné i živočišné stravy. Díky bílkovinám získáte i delší pocit sytosti. Pokud jich ale nemáte dostatek, je vhodné zajistit si jejich přísun pomocí doplňků stravy, například v podobě proteinového nápoje. Ten nepomáhá jenom budovat svalovou hmotu, ale také urychluje regeneraci, pomáhá zasytit a další benefity. Rozhodně po něm ale nenarostou zázračně sami od sebe svaly. Vše jde tak zvaně "ruku v ruce" a je potřeba svoji snahu doplnit i o kvalitní trénink.

8. Pokud se potíte, hubnete

Také patříte mezi ty, co si myslí, že čím více se zapotí, tím více zhubnou? Pocením (bohužel) tuk nemizí. Jeden čas bylo hitem se balit do potravinářské fólie, a zvýšit tak pocení a tím se rychleji zbavovat nadbytečných kil. Stejným reklamním tahem jsou i hubnoucí pásy. Takže pokud navštívíte saunu, opravdu po vypocení budete vážit méně. Ale nebude se jednat o ztrátu tuku ale pouze vody, kterou brzy opět doplníte.

9. Musíte jíst každé 2-3 hodiny

Tak jako není pro všechny nejdůležitější jídlo dne snídaně, stejně tak se nedá přesně určit, jak často má člověk jíst. Záleží totiž i na tom, z čeho se vaše jídlo bude skládat. Sacharidy zasytí na kratší dobu, tuky a bílkoviny na delší. Také není dobré se řídit heslem "jím když mám hlad", protože to by někteří z nás jedli pořád. :) 

 

Stejný systém jak zhubnout nebo naopak nabrat pro všechny neexistuje, každý si musí najít to svoje. Takže ať už ráno bez pořádné snídaně bohaté na vajíčka nevytáhnete paty z domu nebo budete jíst až v poledne, či si dáte ovoce po 18 hodině, je to jen na vás a na tom, co vám zrovna vyhovuje. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.