Jak na růst svalů!

Každý sportovec, kulturista nebo fitnessák na své cestě cvičením, chce získat větší svaly. Redukovat tuk, který na svém těle má a přeměnit ho v pevné a pružné tělo s mohutnými svaly. Většina sportovců ať už vrcholových nebo méně vrcholových usilují o dosažení co nejlepších výsledků. Moderní trendy dnešní doby, motivují k pohybu i běžnou populaci, kterou mnohdy motivují například různí Instagramový influenceři nebo přímo sportovní hvězdy apod.. Jsou typy lidí, kteří cvičí pravidelně a nebo jen příležitostně, dost často jejich cílem býva hlavně dosáhnout určité míry kondice, zdraví a mít při tom skvělou postavu s rozvinutým svalstvem. Je velmi těžké stanovit si ideální hranici mezi rekreační a výkonnostní úrovní sportování. Velmi dobrých výsledků dosahují i neprofesionální sportovci. Jejich motivací však ve většině případů býva hlavně zdraví. 

V dnešní společnosti už není cvičení pouze doménou mužů, ale i žen. Ženy se velmi často snaží o zpevnění své postavy pomocí aerobních aktivit (běh, walking, kolo, plavání, aerobic…). Posilují samozřejmě i s činkami v různých fitness centrech. 

A zde narážíme na první důležitou věc. Pokud se muž či žena zabývají pouze a výhradně jen kulturistickým tréninkem, jejich snažení nebude tak účinné, pokud do cvičení nezapojí právě zmíněné aerobní aktivity. Pro lepší růst svalů je vždy žádoucí kombinovat pohybové aktivity. 

Daniel Xaver

Svaly jsou o výživě! 

Podstatou růstu svalů je vždy kvalitní strava. Je hloupost si myslet, že pokud budete zvedat větší váhy, nebo zvýšíte svou sérii opakování, tak naberete více svalů. To opravdu nejdůležitější je strava. U stravy nejde pouze o její kvalitu, ale také o její načasování. Velmi důležitým faktorem ve výživě jsou samozřejmě také doplňky výživy, takzvané suplementy. Základem úspěchu je umět pracovat s bílkovinami, tuky a cukry. Bílkoviny jsou pro tělo jako stavební materiál k budování nové svalové hmoty. Aby jsme však mohli fungovat dokonale, potřebujeme také palivo ve formě tuků a cukrů. To, že cukry jsou hlavním zdrojem naší energie víme všichni, ale pokud dokážeme správně pracovat právě s tuky, získáme větší množství energie než v případě spalování pouze cukrů či bílkovin. 

Zásady výživy pro budování svalů 

V první řadě je vždy velmi nutné si říci, že nic se nemá přehánět. Pokud si občas čtete nějaké články na téma cvičení nebo stravování, určitě jste již narazili na článek nazvaný například ,, Zaručené rady, jak….”. Hlavním problémem těchto článků býva, že jsou velmi často inspirovány zkušenými kulturisty, kteří disponují skutečně velkými svaly. Díky tomu jejich svalstvo vyžaduje úměrné množství bílkovin k jejich velikosti. Svaly vám nenarostou přes noc, pokud budete přijímat abnormální množství bílkovin. 

Pro budování svalové hmoty je žádoucí denně přijímat 4-6 gramů sacharidů, 0,6-0,8 gramů tuků a 1,2- 1,5 gramů bílkovin na 1 kilogram tělesné hmotnosti. Strava z přírodních zdrojů by se měla skládat z kuřecího a krůtího masa bez kůže, rybách, libovém hovězí, vaječném bílku, sóje, luštěninách, celozrnném pečivu, rýži a ovoci a zelenině. Čím více za den sníte syrové, tepelně neopracované stravy, tím lépe. Tuky se snažte používat v co nejmenším množství a hlavně rostlinného původu. Ideálním doplněním jsou samozřejmě doplňky stravy a vitamíny

ryba

Načasování příjmu stravy 

Jak je nám už známo, bez kvalitní stravy nedosáhneme očekávaných výsledků. Důležitým prvkem je také načasování stravy v rámci dne. Strava tvoří 60% našeho úspěchu, proto je dobré přijímat ji včas, v odpovídajícím množství a postupně, aby měl organismus čas na její zpracování. Nezapomínejte, že strava neslouží pouze k růstu svalů, ale také k jejich regeneraci. O tom jak regenerovat a také proč se dočtete v našem článku Proč je důležitá regenerace a 7 tipů jak na to.  Ideální je přijímat potravu v 5- 6 dávkách denně a to ve 3 hodinových intervalech. Poslední jídlo je ideální sníst 2 hodiny před spaním. Zásadně se nepřejídat a před spaním volit stravu se sacharidy v nižším obsahem cukru, abychom organismus zbytečně nezatěžovali. Pokud bychom chtěli za celý den dosáhnout potřebného množství všech důležitých látek, musel by mít den více hodin. Právě kvůli tomuto lze využít doplňky výživy, vitamíny a suplementy. V případě suplementů stimulujících svalový růst je důležité vybírat kvalitu, protože se v opačném případě může stát, že spíše zvýšíte objem svých tukových zásob. 


Pokud již máte trénink se stravou vyřešené a chtěli byste posunout efektivitu Vašich tréninku o úroveň dále. Doporučujeme vyzkoušet suplementy značky Chevron Nutrition, kde je kladen obrovský důraz na kvalitu a složení.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.