AKCE! Protein WPC 80 2 kg + shaker ZDARMA ZDE!

Vánoční perníčky klasické i "fitness"

Dnes vám přinášíme recept na oblíbené vánoční cukroví - perníčky. Můžete si je upéct již nyní, ale i ráno na Vánoce. jsou totiž ihned měkké a tak taky zůstanou. A pro ty, co si i o Vánocích hlídají co jí, máme jednu odlehčenou "fitness" verzi bez klasické mouky a cukru. Na své si přijde opravdu každý! Oba recepty najdete v tomto článku, tak určitě vyzkoušejte. A pokud vám nechutná poleva ale chcete je mít alespoň trochu ozdobené, máme pro vás malou vychytávku! Stačí před pečením ozdobit mandlí. 

7_3

Klasické perníčky

Suroviny na 2-3 plechy:

* 400g hladké mouky
* 140 g moučkového cukru
* 100 g medu
* 2 lžičky perníkového koření
* 1 lžička jedlé sody
* 1 lžíce kakaa (pokud chcete tmavé perníčky, kakaa přidejte)
* 2 vejce
* 60 g másla

* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení

Postup:

1. Med a máslo rozehřejeme v hrnci. Stačí krátce, jen aby se obojí rozpustilo a spojilo. Nevaříme! Odstavíme z plotny a necháme trochu zchladnout.

2. Mezitím si připravíme do mísy zbylé suroviny. Přilijeme již zchladlou směs a spojíme do pevného hladkého a nelepivého těsta. Pokud příliš lepí - přidejte trochu mouky.

3. Připravené těsto vložíme do sáčku a necháme v lednici odležet alespoň 2 hodiny, ideálně do druhého dne (možno i pár dnů nechat v lednici).

2_7

4. Po vytažení z lednice prohněteme těsto a na pomoučeném vále vyválíme tenkou placku (cca 3 mm). Na plech vyložený pečícím papírem skládáme s mírnými rozestupy - perníčky v troubě krásně naběhnou. Ozdobit je můžete vtlačením mandle.

5. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C cca 5 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozšlehaným vejcem a necháme vychladnout. 

6. Skladujeme v uzavřené nádobě dokud je nesníme :) Na fotografiích jsou to ty světlejší perníčky.

3_7

 

"Fitness" perníčky

Suroviny na 1 a půl plechu:

* 90 g rýžové mouky
* 100 g špaldové mouky
* 1 lžička perníkového koření
* 1-2 lžičky kakaa 
* 1 vejce
* 40 g medu
* 30 g čekankového sirupu
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 30 g kokosového oleje

* vejce na potření a ev. mandle na ozdobení  

Postup:

1. V hrnci rozehřejeme med a kokosový olej, jen krátce aby se spojily.

2. Do mísy připravíme zbylé suroviny a zchladlou směs přilijeme a vypracujeme hladké těsto. To vložíme do sáčku a necháme alespoň 2 hodiny v lednici.

3. Po vytažení z lednice těsto necháme na pokojové teplotě alespoň hodinu a poté jej prohněteme a vyválíme plát silný cca 3-5 mm. 

4_7

4. Dáme péct na 170°C cca 5-6 minut. 

5. Ihned po vytažení z trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

6. Skladujeme v uzavřené nádobě. Na fotografiích jsou to ty tmavší perníčky.

5_7

 

Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty. 

 

TIP:

1. I když jsou to medové perníčky, nepřidávejte do těsta již více medu, než je uvedeno, perníčky by byly tvrdé.

2. Pokud nemáte rýžovou mouku, nevadí, nahradit ji můžete špaldovou. 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.