Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Stýská se vám po babiččiných ovocných knedlících? S námi si tuto dobrotu můžete opravdu snadno a rychle uvařit. Připravte si tyto knedlíky ze 3 ingrediencí, které můžete naplnit tím, co máte rádi (nebo co máte zrovna doma). Ať už to budou jahody, borůvky, maliny, nebo třeba mák či čokoláda... Naše knedlíky jsou bez kynutí, jednoduché na přípravu, neobsahují žádný cukr a jsou i bezlepkové. Stačí si připravit základní suroviny jako tvaroh, vejce a rýžovou mouku. Že doma nemáte rýžovou mouku? Nevadí! Připravili jsme pro vás i recept z ovesných vloček. Tak se do toho pojďme pustit!
Suroviny na 2-3 porce
Knedlíky z ovesných vloček:
* 200 g ovesných vloček
* 1 vejce
* 1 vanička tvarohu
Knedlíky z rýžové mouky:
* 280 g rýžové mouky
* 1 vejce
* 1 vanička tvarohu
Náplň:
* ovoce dle chuti, tvaroh, čokoláda, mák
Na ozdobení:
* kakao, ovoce, mák, tvaroh, ...
Pomocníci v kuchyni:
* vysoký hrnec, sůl
Postup:
1. Smícháme vejce a tvaroh.
2. Do směsi přidáme mouku (ovesné vločky si nejdříve rozemeleme na mouku).
3. Nejlépe rukama (nebo v robotu) zpracujeme na hladké, nelepivé těsto. Pokud máte pocit, že stále lepí, přisypte trochu mouky.
4. Do vyššího hrnce dejte vodu, osolte a přiveďte k varu.
5. Než se začne voda vařit, připravíme si knedlíky. Lžící ukrojte kousek z těsta, vytvořte malou placku a na střed dejte zvolené ovoce.
6. Poté nad náplní spojte okraje a ty opatrně přimáčkněte k sobě, abyste měli celistvou kouli. Z připraveného množství surovin vám vyjde cca 10 knedlíků (záleží i na velikosti náplně).
7. Jakmile se voda vaří, dávejte lžící postupně knedlíky do vody. Ale pozor - nesmíte tam dát ihned všechny. Voda by příliš zchladla a knedlíky by se roztekly a nevařily. Dejte maximálně 2-3.
8. Hotové knedlíky vyplavou na povrch. Pokud děláte větší koule a máte dost náplně, klidně nechejte ještě 1-2 minuty vařit i po vyplavání.
9. Hotové knedlíky ozdobíme podle chuti kakaem, mákem, tvarohem, přelivem z vanilkového pudingu, nebo rozvařeným ovocem.
Dobrou chuť!
TIP:
1. Knedlíky získají trochu jinou chuť, pokud použijete vanilkový extrakt. Stačí pár kapek - na množství těsta tak 6-8 kapek.
2. Vanilkový extrakt můžete použít i do vlastní ovocné omáčky na přeliv. Stačí nakrájet ovoce, přidat pár kapek, podlít trochou vody a přivést k varu. Poté rozmixovat a přelít jím uvařené knedlíky. Pokud máte rádi sladší chuť, přidejte před vařením ještě k ovoci sladidlo dle typu stravování (stévie, med, Erytritol, ...).
3. Ovoce nemusí být nutně čerstvé, stejně dobře se vám bude pracovat s mraženým. Jen nechejte vařit déle, aby bylo ovoce uvnitř knedlíku také uvařené.
Pokud se s námi rozhodnete péct, nezapomeňte nás na vašem Instagramu označit a použít hashtag #ChevronRecepty.